Lopprapport – Tjejvättern

10 06 2014

Man hinner få många intryck under 10 mil, jag vet knappt i vilken ände jag ska börja.

Åkte upp kvällen innan till min kusin i Mjölby. Jag är mycket tacksam för uppehället, fick sova i den stora sängen, det var verkligen generöst!

Gav mig på morgonen av mot Motala och tog i princip första bästa parkering som jag hittade, sen cyklade jag med lätta ben in till torget och hämtade min nummerlapp. Knatade sen ner till startområdet, gillar att gå runt och supa in atmosfären. Det gick bra tills ca 20 min innan start då himlen öppnade sig. Försökte söka skydd bäst jag kunde, men det var liksom lönlöst.

IMG_20140607_092117När starten gick öste regnet fortfarande ner, ställde mig strategiskt långt bak i startledet och trampade iväg i sakta mak. Tog mig ut ur stan, sen började det kännas lite väl långsamt så åkte om en hel drös. Det var en hel del åkande fram och tillbaka för att hitta sin plats i ledet, egentligen var det inte förrän efter sista depån som jag kände att jag kunde ligga där jag låg.

Fram till första depån rullade det på riktigt bra, redan här hade jag cyklat längre än på något träningspass. Någonstans innan Vadstena slutade det regna, och innan jag nått depån hade vindjackan torkat. Men strumporna var det värre med, tårna var kalla och allt jag önskade mig var ett par torra strumpor. Fick mig en slät bulle, lite blåbärssoppa, en halv banan och ett glas jordgubbssaft innan det bar av igen.IMG_20140607_113901

Nästa etapp började med klättringen upp för Omberg, hade inte räknat med att kunna cykla uppför, jag är ju värdelös i backar, så tog inte ut mig utan knatade helt sonika upp. Sen var det en bit uppe på platten där man kunde ana Vättern bakom buskarna, annars såg man inte mycket av sjön. Därefter bar det av utför igen, jag älskar att åka utför! Det vart lite knöligt till en början då jag hamnade bakom några som fegade och höll på bromsen, samtidigt som man fick passa sig noga för att gå ur led för plötsligt kunde det komma någon susande till vänster om dig.

Värst var nog ändå de som envisades med att cykla två i bredd, speciellt den här biten där det bara var lite bredare än normal cykelväg, men även ute på större väg. Höll på att bli vittne till en olycka när en bil med släp fick tvärnita för att inte cykla in i två ”glidare” i bredd. Jisses, visst att man ska undvika att köra dessa vägar under Vättern-helgerna, men vi är faktiskt skyldiga att följa trafikreglerna vi också.

Vattendepån efter Omberg susade jag förbi utan att knappt märka den, sen rullade det på smidigt fram till nästa depå. Rullade upp en tjej jämte mig och undrade om jag hade koll på vart nästa depå var, borde vara snart blev mitt svar. Vi cyklade kanske 1 km till, sen var det där, lite komiskt.

 IMG_20140607_124039
En liten snabbpaus för fotografering, och för att trassla upp påsen vingummin jag hade med mig, för det hade jag förtjänat här, har precis passerat hälften nämligen.

Började få känningar i vänster knä redan här, och jag stod utanför sjukvårdstältet och velade lite. Det gjorde ju inte ont nu, när jag klivit av cykeln och promenerat runt lite. Äsch, det går nog tänkte jag och cyklade vidare. Kom väl ca halvvägs på nästa etapp innan knäet började göra riktigt ont. Provade att gå en bit för att se om det hjälpte, det funkade när jag gick, men så fort jag satte mig på cykeln igen så började det ömma. Men det var inte värre än att jag kunde pina mig fram till sista depån.

Direkt till sjukvårdstältet, tänkte jag kanske kunde få något stödbandage eller liknande. Men hon menar på att det berodde på kramper i baksida lår som orsakade knäet att göra ont. Reflekterade också över att jag var väldigt kall på ytan. Fick aldrig riktigt upp värmen i skinnet igen efter den där störtskuren i början. Fick iaf lite massage, och lite liniment, kändes ju bra ungefär tills jag satt på cykeln igen.

Sista biten blev en riktig pina. Varje tramptag smärtade. Provade mig fram lite och insåg att det kvittade om jag tog i eller inte när jag trampade, det var själva rörelsen som gjorde ont. Så det blev till att ösa på in mot Motala, ju snabbare jag kunde komma i mål desto bättre. Bäst var det också om jag kunde hålla igång rörelsen, att få igång knäet efter en rull smärtade otroligt.

Jag har normalt sett ganska hög smärttröskel, så nu gjorde det riktigt ont. Önskade mig nedförsbackar hela vägen till Motala, men det kunde jag ju glömma. Knaprade i mig massor med vinegum och önskade att det var smärtstillande i dem. Spelade på repeat i huvudet: ”Annars har du åkt Vasan i onödan”.

Äntligen kom skylten som det stod Motala på, var sjutton är målet då? Sista biten både skrek jag högt och grät av smärta, skulle aldrig målet komma? Cyklade igenom starten och trodde det var klart, men skulle tydligen runt hörnet också, gaah! Missade faktiskt vart själva mållinjen var, utan märkte mest att det var slut för att jag blev ombedd att kliva av och bli inledd i en fålla.

Jag hade så ont, och jag var så arg. Störde mig något kopiöst på alla som blev intervjuade och var så glada så glada.  Begav mig för att hämta mina saker, gick runt hela området för att upptäcka att det var i princip folktomt. Fanns inte ens en funktionär i informationstältet. Fick kolla på en karta och inse att jag behövde gå hela vägen tillbaka igen. Skyltningen efter mål var väldigt undermålig. Hela målområdet var alldeles för kort. På ”målfotot” leder jag min cykel, hur kul är det?

Begav mig så fort jag kunde bort från området och mot parkeringen. Vart faan var den nu då? Återigen fruktansvärt dåligt skyltat, ett par skyltar i början, men sen krävdes två eller tre svängar till för att komma rätt, helt utan skyltning. Hade tur att det kom ett par cyklister precis när jag trodde jag tappat bort mig där jag gick med min cykel i min ensamhet. Bitter delux!

Lastade min cykel fortast möjligt och åkte tillbaka till Mjölby. Först efter en varm dusch kunde jag börja känna någon form av tillfredställelse över att jag faktiskt cyklat 10 mil. Three down – One to go!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: